Plany żywieniowe

Porada dietetyczna

Przygotowanie i omówienie indywidualnych zaleceń dietetycznych dotyczących produktów zalecanych i przeciwwskazanych w diecie, podanie ilości z poszczególnych grup produktów (zbożowe, mleczne, mięsne, tłuszcze, warzywa, owoce, słodycze). Wskazanie błędów żywieniowych i przedstawienie możliwości ich zmiany. Wyjaśnienie wszelkich wątpliwości związanych ze sposobem żywienia. W szczegółowych zaleceniach dietetycznych wskazana jest racja pokarmowa, lista niektórych produktów z podaniem ich ilości w gramach, zamienniki produktów w ramach grup i między grupami.

Jadłospis

Jadłospis ułożony na podstawie zalecanej racji pokarmowej, uwzględniający indywidualne wskazania dietetyczne. Ilości poszczególnych produktów w diecie podane są w gramach i miarach domowych z przepisami na dania złożone z kilku produktów. Propozycja najbardziej korzystnych godzin spożywania poszczególnych posiłków.

Wizyta kontrolna

Sprawdzenie stopnia realizacji zaleceń dietetycznych (na podstawie dzienniczka bieżącego notowania). Rozwiązanie problemów pojawiających się w czasie stosowania zaleconej diety. Ewentualna modyfikacja zaleceń w miarę uzyskiwania pożądanych efektów.